För Mjällby AIF är ungdoms- och akademisidan en oerhört viktig del av föreningens framtid. Dagens trupp består av elva spelare från akademin eller regionen vilket Mjällby AIF är väldigt stolta över. Utöver detta så fick arbetet ytterligare ett kvalitetsbevis när hela fyra spelare ur Mjällby AIF:s trupp blev uttaget till Sveriges U21-landslag under mars.

För att fortsätta ge bästa förutsättningar och drivkraft för våra egna spelare att nå vårt seniorlag så har det fattats ett strategibeslut från föreningen att minst en plats i truppen alltid skall tillfalla en spelare som tillhör akademin och är mellan 15–19 år.

Föreningens tro är att en spelare som får bekanta sig med den allsvenska miljön i form av förberedelser, rutiner och speltid kommer ges ännu större möjligheter och skapa drivkraft för att nå målsättningen att bli en etablerad elitfotbollsspelare i Mjällby AIF. En målsättning som är viktig för både föreningen i stort, men även för spelaren individuellt.

Beslutet är framtaget i samråd med styrelse, klubbchef, fotbollsgruppen samt ledarstaben. Samtliga parter är överens om att Mjällby AIF med dessa förutsättningar fortsatt kommer kunna ha bästa möjliga förutsättningar av att vinna fotbollsmatcher på högsta nivå och samtidigt öka kvalitén och förutsättningarna för vår akademiverksamhet.

Ledarstaben äger alltid rätten att vid undantagsfall frångå beslutet om det påtagligt ökar möjligheten till att vinna matchen.