Va en Vän – Få en Vän 2024

Under onsdagen arrangerade Utanför Rektangeln sitt årliga hållbarhetsprojekt ”Va en Vän – Få en Vän”, som syftar till att motverka mobbning. Årets upplaga riktade sig till femteklassare i Sölvesborgs kommun, och samlade 110 elever i Bokelundsskolans aula för en inspirerande eftermiddag.

Stiftelsen Friends, som arbetar med att främja trygghet och gemenskap bland unga, inledde dagen med en uppskattad inspirationsföreläsning om vikten av små vänliga handlingar i vardagen, så kallade ”mikrohandlingar”. Föreläsningen skapade stort engagemang och många viktiga tankar hos eleverna.

Under eftermiddagen intervjuade Friends två spelare från Mjällby AIF A-lag om deras syn på vänskap och hur man kan vara en bra vän samt lagkamrat. Spelarna delade med sig av sina egna erfarenheter och uppmuntrade eleverna till att vara stödjande och respektfulla mot varandra, både på och utanför planen.

Efter intervjun fick eleverna en unik möjlighet att träffa sina idoler, ta emot autografer och samtala med spelarna om allt från fotboll till vänskap. Samtliga deltagande skolor fick även med sig särskilt framtaget eftermaterial baserat på Friends föreläsning, för att säkerställa att det viktiga anti-mobbningsarbetet kan fortsätta i klassrummen.

Det blev en mycket lyckad eftermiddag med stort engagemang från både elever och pedagoger. Det arbete som Stiftelsen Friends gör är ovärderligt, och deras medverkan väckte tankar som jag tror och hoppas kommer följa med in i klassrummen. Att se hur elevernas nyfikenhet, intresse och förståelse för varandras tankar och känslor väcktes, var verkligen dagens stora vinst. Vi är oerhört nöjda med evenemanget och ser fram emot att fortsätta vårt samarbete för att motverka mobbning i kommunen, säger projektledaren Selma Ernestrand.

Vi vill rikta ett varmt tack till alla fantastiska personer som på ett eller annat sätt bidrog till att göra denna dag möjlig!