Beundransvärd insats i Gothia Cup

Mjällby AIF P15Efter en heroisk insats i gruppspelet ställdes Mjällby AIF mot förhandsfavoriten IF Brommapojkarna i SEF Trophy åttondelsfinal, där en beundransvärd insats tyvärr inte räckte till. Matchen slutade med en 2-0 förlust för Mjällby AIF.

En av årets största höjdpunkter SEF Trophy är nu genomförd. Vi känner att vi lämnar med flaggan i topp och kan ta med nyttiga erfarenheter och minnesvärda ögonblick hem i ryggsäcken till Strandvallen. Oerhört utvecklande samt inspirerande att få mäta sig med Sveriges allra bästa akademier!

Efter ett surt kryss mot GIF Sundsvall och en förlust mot IFK Göteborg skulle allting ställas på sin spets i sista gruppspelsmatchen mot Västerås SK där vi var tvungna att ta tre poäng för avancemang till A-slutspel.

Precis som i matcherna dessförinnan startar vi piggt och lovande utan att få den där önskade utdelningen. Istället är det VSK som kan gå till pausvila med tvåmålsledningen. Med andra ord, en gigantisk uppförsbacke där och då… Men omöjligt för den gula traktorn? Knappast. Inte med den lagmoralen vi har!

Fem minuter in i andra halvleken reducerar lagets skyttekung Melvin Meskic och jakten är därmed igång. Kort därefter knoppar Douglas Salenius in 2-2 efter ett fint inlägg av lagets assistkung Lorik Halili.

Pulsen och tempen stiger på hela anläggningen. Vi vaskar fram en hörna i vad vi alla vet kommer bli det sista som sker. Upp springer vår målvaktshjälte Viggo Lindqvist…. och resten är som man brukar säga, historia. Vändningen är fullbordad och glädjen är total!

Men det hela övergår i ren förtvivlan när vi får höra att GIF Sundsvall är sekunder ifrån att segra mot IFK Göteborg. Ett resultat som hade hindrat oss från avancemang till A-slutspel. Men det här skulle vissa sig vara vår dag då IFK Göteborg sent får in ett kvitteringsmål till vår stora lycka där vid sidlinjen.

Starka känslor där och då, ibland är fotbollen grym, men också underbar som i detta fall.

I åttondelsfinalen väntade förhandsfavoriten Brommapojkarna som dessvärre blev en för svår nöt att knäcka. Vi gav dem en bra fajt men räckte inte hela vägen.  Istället fick vi ställa om för placeringsmatch mot Örgryte IS som blivit utslagna av Djurgårdens IF på straffar, efter att tidigare ha varit obesegrade i gruppspelet.

Placeringsmatchen mot Örgryte IS genomför vi riktigt bra och vinner tämligen rättvist och komfortabelt med 1-4 vilket placerar oss 9-12 i årets upplaga av SEF-Trophy.

Bra jobbat alla inblandade! kommenterar P15 tränaren Melvin Danielsson

Mjällby AIF P14 – I gruppspelet ställdes laget mot svenskt, engelskt och tyskt motstånd. Laget slutade på en tredjeplats i gruppspelet och precis utanför A-slutspel.

I B-slutspelet visade laget upp en imponerande prestation genom att vinna sina matcher mot belgiska laget KSC Olve med 1-0 och den norska motståndaren Stange Sportsklubb med en övertygande 3-0 seger. I åttondelsfinalen väntade skånska Bara GIF Svart som tyvärr blev slutet av Gothia äventyret för denna gång.

Matcherna har spelats på flera olika arenor samt på både gräs och konstgräs. Truppen har under cupen bott i Alingsås i klassrum och samma korridor som P15, vilket har bidragit till en god sammanhållning.

Mjällby AIF P17 – Laget åkte i söndags upp till Göteborg för att vara med i Puma Trophy. Det är en turnering som spelas under Gothia Cup där 12 lag från Sverige och 12 inbjudna lag från övriga världen är med.

Alla matcher spelas på Heden eller Valhalla så det är ofta mycket folk på läktarna. Första matchen spelade vi på Valhalla mot NorCal Premier PDP, ett lag från Kalifornien i USA. Det märktes att det var ett nervöst lag från Listelandet och spelmässigt blev inte matchen som vi ville. Matcherna spelas 2 x 30 minuter så första målet är väldigt viktigt att göra. Och i mitten av första halvlek så gjorde vi 1-0 genom Robin Björkman. Ett resultat vi kunde spela på även om motståndarna pressade på i slutet. Skönt att ta 3 poäng i första matchen.

Match två spelades även den på Valhalla under tisdags eftermiddagen mot IFK Norrköping. Ett lag vi mötte i serien för några veckor sedan och vann borta med 0-1. Vid seger skulle vi vara klara för A-slutspel så vi hoppades kunna prestera bättre i denna match. Precis som väntat blev det en jämn match med få klara målchanser. Ett oavgjort resultat innebar att bägge lagen hade chansen till A-slutspel, så inget av lagen ville forcera i slutet. 0-0 var ett rättvist resultat mellan två stabila lag.

Förutsättningarna inför sista gruppspelsmatchen var klara. Vinst på Heden mot Sporting Lagos skulle innebära gruppseger, oavgjort klara som grupptvåa och vid förlust skulle vi vara beroende hur matchen mellan Norrköping och NorCal slutade. Sporting Lagos från Nigeria hade övertygat i sina två första matcher och hade full pott. Vi visste att de va oerhört fysiska och snabba med helt okej organisation försvarsmässigt för att vara ett lag från Afrika. Prestationsmässigt gjorde vi vår klart bästa match och framförallt i första halvlek var vi riktigt bra. Vi skapade bland annat tre stycken hundraprocentiga målchanser utan att få utdelning. Som ofta när man möter lag med individuellt skickliga spelare så gäller det att ta vara på sina målchanser. För när de får sina chanser så levererar de ofta och de tog ledningen på sin första målchans i första halvlek. Detta mål blev slutresultat och de var tufft för oss att inte få poäng med oss från denna kamp.

Norrköping som var tre poäng bakom spelade efter oss så de visste förutsättningarna inför sin match, vinst med två mål mot NorCal och de skulle gå om oss som grupptvåa. Självklart en stor fördel att kunna spela efter oss och dessa matcher skulle självklart spelas samtidigt för rättvisans skull. Flera spelare åkte och tittade på denna match, några låg nervösa på rummet och ledarna fokuserade på eventuella motståndare om vi skulle gå till A-slutspel. I halvlek leder Norrköping med 2-1 och laget från USA hade fått en utvisad. Förutsättningarna för Norrköping att göra ytterligare ett mål var bra och de kändes som att B-slutspel va nära för oss. Dock så gav NorCal aldrig upp och Peking va tvungna att göra ett mål till som innebar att de bjöd på lite omställningar. På en av dessa gjorde Amerikanarna mål som innebar 2-2 och vi va klara för A-slutspel. Glädjen va enorm bland spelare och ledare och delmål ett var avklarat.

Motståndare i åttondelsfinalen blev BK Häcken som också blev grupptvåa. Ett lag som vi också mött i serien och lyckades vinna med 2-1 efter stort bollinnehav från Hisingslaget. Så vi visste att de skulle äga mycket boll och vi var tvungna att försvara oss bra och ta vara på våra offensiva omställningar. Matchbilden blev som väntat och tyvärr gjorde Häcken 1-0 i tionde minuten på ett inlägg. Vi fortsatte vår matchplan och hade bra målchanser både i första och andra halvlek utan att ta vara på dem. Match fyra på lika många dagar innebar lite sega ben hos spelarna så det gällde att byta in spelare som orkade forcera. Matchen slutar 1-0 och äventyret för P17 i Gothia var över för denna gång. Riktigt tuff förlust och det va nedstämt på bussen hem och någon timme på skolan. Det känns ändå bättre att förlora mot ett bra lag och vi gav de en rejäl match.

Vi beslutade att alla spelare och ledare skulle stanna kvar en natt till så vi skulle få en dag/kväll utan att tänka på nästa match. Det är inte mycket fritid där spelarna kan kolla på andra matcher. All fokus ligger på att vila, äta, sova och förbereda sig till nästa match. Spelarna har varit föredöme i detta och som helhet har vi haft en väldigt lyckad vecka med fantastiska spelare på och utanför plan. Vi har fått erfarenhet att möta lag från andra kontinenter och lagen från Sverige håller hög kvalité.

Nu laddar vi om och tar några dagar behövlig ledighet innan vi ser framemot en utvecklande höst. kommenterar P17 tränaren Simon Sjöfors