Den ständiga förbättringsresan fortsätter i Mjällby AIF

Vi skriver nu juni 2024 och vi har nyligen gått till halvtidsvila i årets allsvenska säsong. Tiden passar därför ganska bra att stanna upp och reflektera över var vi befinner oss som förening och hur vi tänker oss att den ständiga förbättringsresan skall fortsätta. Visste ni förresten att vårt mantra ”ständig förbättring” kommer från de japanska orden Kai Zen (skrivs oftast som Kaizen) vilket kan översättas som ”förändring till det bättre”. Det är en filosofi som införlivades i den japanska bilindustrin efter andra världskriget när de bestämde sig för att verkligen utvecklas och ta upp kampen med de tuffa konkurrenterna som fanns över hela världen. Denna filosofi har sedan spridits världen över och personligen stötte jag på den första gången under min tid på Valeo under tidigt 90-tal. Det blev kärlek vid första ögonkastet och filosofin har sedan dess varit en bärande del i det ledarskap jag bedrivit i de verksamheter jag varit ansvarig för. Att prata om ständig förbättring är enkelt men att säkerställa att det sker över tid är svårt och kräver ledarskap, envishet, tävlingsinstinkt, beslutsamhet etc.

Nog om det och jag måste ju börja med vår helt enastående prestation att besitta en smått otrolig 3:e plats i den allsvenska tabellen när vi nu går på sommaruppehåll. Den högsta placering Mjällby AIF någonsin haft i Allsvenskan efter 13 spelade omgångar. Nu vet vi ju alla att tabellen endast räknas en gång och det är efter 30 omgångar men vi måste tillåta oss någon gång att stanna upp och njuta över framsteg. Inte bara målet betyder något, det är också vägen dit som är viktig. Hatten av så här långt till spelare och ledare för hittills uppnådd prestation. Sen var det ju det här med ständiga förbättringar vilket gör att vi långt ifrån är nöjda utan kommer att fortsätta att försöka förbättra oss på allt under resten av säsongen för att försöka uppnå en så bra placering som möjligt. Denna filosofi har nu satt sig rejält i föreningen sedan vi först började prata om den för si så där 8–9 år sedan.

Som många nu känner till har de flesta av våra mätbara nyckeltal kraftigt förbättrats sedan 2016, både på och utanför planen. Vi har avancerat från Division 1 till Allsvenskan, vår akademi & ungdomsverksamhet har tagit stora kliv och vår ekonomi har utvecklats starkt under dessa år vilket gör att vi idag är solida och därmed har en relativt sätt stark balansräkning. En stark balansräkning & en stark kassa är helt avgörande för att skapa långsiktigt bra förutsättningar för att utvecklas. Det gör också att vi tål motgångar om de skulle inträffa och det skapar också ett handlingsutrymme att kunna göra satsningar om möjligheten uppstår etc. Det går att läsa om flera elitklubbar som sliter med en svag balansräkning och en svag likviditet vilket kraftigt begränsar deras handlingsutrymme. De är dessutom i en mycket utsatt position om motgången väntar runt hörnet. Denna otrygga situation i en förening sprider sig heller inte sällan till prestationen på planen.

Vi befinner oss inte där nu utan står på en stabil grund. Vi vill heller inte hamna där och är därför fortsatt försiktiga, även om vi tillåtit oss i år att budgetera med ett mindre underskott. Det är lätt att tappa fotfästet genom okontrollerade utsvävningar och därmed rasera den stabila grunden vi byggt upp under lång tid. Dock har vi de senaste 18 månaderna gjort kontrollerade satsningar som vi tidigare inte haft möjlighet att göra. Genom dessa små kontrollerade steg försöker vi bygga Mjällby ännu starkare.

De ovan nämnda förbättringarna som uppnåtts de senaste 8–9 åren är numera väl dokumenterade och kommunicerade. Därför vill jag i stället ta upp en annan förbättring och mycket viktig utveckling som föreningen tagit det senaste året. När vi säger förening så var Mjällby ifjol en verksamhet som omsatte över 80 MSEK vilket ju mer kan liknas vid ett företag. Detta kräver därmed styrning, arbetssätt, organisation, uppföljning etc. likt ett företag. Det har därför varit viktigt att arbetsuppgifter som jag som styrelseordförande tidigare drev och var direkt inblandad i numera drivs av vår klubbchef Jacob Lennartsson och att flera tidigare ”styrelsefrågor” numera hanteras ganska självständigt av klubbledningen i stället, precis som det skall vara i en verksamhet som vår.

Processen kring vår strategiska planering (där hela vår verksamhet inbegrips) samt drivningen av Målstyrning (verktyget för ständig förbättring) är exempel på saker som idag i huvudsak drivs av klubbledningen i stället för styrelsen. Delar av detta beskrevs på ett utmärkt sätt i den artikelserie som gick att läsa i Kristianstadsbladet/BLT för någon månad sedan. Denna förflyttning av ansvar och arbetsuppgifter är också ett exempel där vi förändrats till det bättre (Kaizen). Detta betyder naturligtvis inte att styrelsen inte är inblandad men huvudansvaret för att driva dessa frågor har delegerats vilket kommer att ge styrelsen en bättre möjlighet att ha blicken längre fram och försöka se runt ett eller kanske två hörn!

Fokus framåt är att följa den strategiska planen där de viktigaste elementen är fortsatt fokus på talangutveckling som lotsar spelare från akademin till A-truppen, fortsätta utveckling av truppstrategi och därmed bygga truppvärde som i förlängningen kan leda till spelarförsäljningar, ekonomiska årsresultat i balans och därmed en bibehållen stark balansräkning & likviditet, fortsatt starkt fokus på ständiga förbättringar (bl a genom vår målstyrning) i hela verksamheten, bibehålla vår allsvenska status för A-laget, fortsatt fokus på samhällsengagemang genom vårt hållbarhetsarbete samt slutligen en utbyggnad och förbättring av Strandvallen.

Vi har satt spänstiga mål inom ovan områden men genom tydliga strategier, ett tydligt ledarskap, fokus på att genomföra förbättringsaktiviteter, att mäta vår utveckling samt drivet att hela tiden vilja bli bättre, har vi alla möjligheteter att lyckas och därmed förhoppnings se ett ännu bättre och starkare Mjällby AIF de närmaste åren!

Jag önskar alla Maifare en härlig sommar och så ses vi på Vallen i juli när Allsvenskan åter är i gång.

/ Magnus