Året 2023 från klubbchefens penna

,

Det finns stora möjligheter i att detta brev blir väldigt långt och risken att tappa läsare längst vägen ner genom alla rader känns stor. Därför vill jag börja med det allra viktigaste: Ett stort, varmt och ärligt TACK till alla som varit en del av Mjällby AIF under föreningsåret 2023.

Det har varit ett helt fantastiskt år, och bakom allt slit finns människor med väldigt mycket kompetens och ännu mer kärlek. Det är ideella eldsjälar som aldrig slutar att visa sin drivkraft, spelare från 5-årslaget till våra allsvenska förebilder, anställda fantastiska personer på och utanför planen som jag älskar ha som kollegor, supportrar som både stöttar stående och sittande, sponsorer som sliter varje dag för att få sin verksamhet att fungera och sedan ger man en del av detta till Mjällby AIF och många många fler. Tack – utan er så andas inte Mjällby Allmänna idrottsförening.

Men om vi summerar.

Vi börjar med en väldigt bra prestation från vårt seniorlag. Att ta sig till en final i svenska cupen är inte bara ett bevis på att arbetet från spelare och ledare är väl genomfört, det gav även föreningen en stor historisk milstolpe. En final och en match om en Europaplats i Blekinge, Sölvesborg, i Hällevik. Otroligt. Tabellplaceringen i Allsvenskan säger att MAIF är Sveriges tionde bästa fotbollslag på herrsidan vilket är bra. Något som jag tycker imponerar är en stabilitet under året där laget tagit poäng när det betytt allt och därmed gör en väldigt stabil allsvensk säsong. Det är faktiskt så att det är närmare (4 poäng) till en Allsvensk femteplacering, än att halka ner till elfteplats (5 poäng). Men det är klart det finns förbättringspotential, som vårt poängfacit på Strandvallen som inte är tillräckligt bra och det gör ont i allas hjärta att hemmapubliken inte fått jubla fler gånger under året. Tillika det facit som säger att vi gör väldigt få mål jämfört med många av våra Allsvenska konkurrenter. Vi lever under devisen ”Ständig förbättring” och det är klart att det är två saker vi arbetar för att det skall bli bättre 2024.

Hur har utbildningen av nästa generations unga spelare varit under året? Vi kan väl börja med att lyfta fram två rekordförsäljningar av Otto Rosengren och Noah Persson som lämnade föreningen under säsongen. Dessa försäljning är för mig symboliken hur regionens fotbollsklubbar samarbetar. Spelarnas har sina moderklubbar i SGIF och Asarums IF och där har man fått intressera sig och utbilda sig för fotboll på ett fantastiskt sätt. I Mjällby AIF:s akademi fick man sedan ytterligare ett utbildningssteg, och det viktigaste av allt. Man fick ett förtroende med speltid som ung spelare i ett allsvenskt fotbollslag.

Föreningen kan även stoltsera med att under året haft två uttagningar till Sveriges A-landslag samt hela sju spelare till olika U21-landslag. Ett landslagsfacit som är rekordstort och bevis på att Mjällby AIF som utvecklingsplattform blir allt större.

Det skall självklart nämnas att tre spelare från vår akademi har fått göra allsvensk debut under säsongen. En akademi som nationellt gjort väldigt starka prestationer under 2023. P15 och P17 nådde semifinal i Europas största klubblagsturnering, Gothia cup. P16 och P17 kom tre i årets SM-slutspel. P14 kom tvåa i Invitational Cup bland Nordens största akademier och sedan avslutade P17 med en tredjeplats i Nordiska Mästerskapet i Borås. Hatten av för ledare, spelare och föräldrar för arbetet som gjorts under säsongen. Men. Det är viktigt att det inte stannar där. Resultaten ovan är ett bevis på att utbildningen är väldigt bra i föreningen, och att spelarna är väldigt duktiga. Men huvudmålsättningen är att utbilda spelare till vårt seniorlag, och det är viktigt att föreningen fortsätter utvecklas och ge förutsättningar så att fler egna produkter kan bli elitspelare. Jag tror och hoppas att försäsongen kan ge oss en del nya ansikten när seniorlaget drar på sig matchtröjorna.

Något som också är väldigt glädjande och som inger stor framtidstro är det ökade engagemanget och stödet från våra läktare. Aldrig någonsin har det sålts så många säsongskort till vår ståplatsläktare, vi har fått uppleva några minnesvärda publikmatcher på hemmaplan och TIFO-arrangemangen som skapats av Sillastrybana och Mjällby TIFO har varit helt enastående. Ett extra omnämnande till de supportrar som även reser land och rike runt för att stötta Mjällby AIF, ni får egentligen aldrig tillräckligt mycket beröm för ert stora stöd. Tack!

Men tyvärr så ser vi även en negativ utveckling på våra läktare. Under säsongen så har antalet ordningsstörningar och lagöverträdelser på våra allsvenska fotbollsläktare ökat kraftigt. Jag vet att många åskådare anser att bengalbränningar och andra lagöverträdelser är en del av supporterkulturen och tillför en ny dimension av stämning. Jag kommer inte försöka ändra på det tyckandet hos vissa individer för någonstans ligger det hos respektive person att ha rätt att tycka som man vill. Det jag däremot vill vara tydlig med är att de allra flesta som gör denna typ av lagöverträdelser är supportrar till vår förening och som vill MAIF:s bästa, och frågan som man bör ställa sig är om den stämningen man anser exempelvis en bengal tillför är större än den skada det faktiskt gör för Mjällby AIF? För Mjällby AIF har redan 2023 fått kraftigt ökade kostnader kring säkerhets- och matchpersonal på grund av ökade ordningsstörningar på läktare, samt en tydlig ökad risk till inkomstbortfall från samarbetspartners. En utveckling som kommer slå hårt på vår ekonomi och som gör att vi måste prioritera bort att lägga pengar på andra delar av verksamheten.

Vi vill alla Mjällby AIF:s bästa, och det är jag helt övertygad om är om vi 2024 förbättrar oss och supportrar vårt lag på alla de lagliga sätt som finns på en Allsvensk fotbollsarena.

Unikt under året är att vi slagit sponsorrekord två gånger om och fått två nya huvudparters. Sölvesborg-Mjällby Sparbank blev med sitt fortsatta stora engagemang kring föreningen samt sitt stora samhällsansvar och hjälp med projektet ”Utanför Rektangeln” föreningens huvudpartner i början av året. Ett partnerskap man fick sällskap av Mellby Gård AB i slutet av säsongen då företaget, med tydlig koppling kring vår region, tecknade det största partneravtalet någonsin i föreningens historia. Detta är två avtal tillsammans med 150 ytterligare samarbetspartners som gör att Mjällby AIF:s framtid går från ljus, till ännu ljusare. Ett stort tack.

Sen skall vi väl även säga ÄNTLIGEN? Att Strandvallen, vårt andra hem, fått ett rejält erkännande under detta år. Visst, mästarnas lagkapten tillika landslagsspelare gjorde ett ganska oansvarigt uttalande kring cupfinalen. Men utöver det har Strandvallen i Hällevik nämnts otalt gånger i positiv bemärkelse i poddar och tidningsskrifter för den stämning som vi tillsammans skapar.  När sedan en norsk opartisk groundhopper, som har som intresse att besöka olika fotbollsarenor, utnämnde Strandvallen som Allsvenskans bästa och vackraste arena, DÅ måste man väl ändå säga äntligen? Jag längtar redan till hemmamatcherna nästa säsong.

Det finns även de som aldrig kan nämnas för många gånger, nämligen alla de hundratals ideella eldsjälar som utan arvode hjälper föreningen i kiosker, speakerbås, runt sidlinjen, på vår arena med underhållsarbete, att sälja bingolotter och mycket mera. Varje säsong, varje månad och varje vecka. Ni tillför en enorm kompetens och kärlek, men ni gör också att föreningen kan lägga flera hundratals tusen kronor på andra satsningar i föreningen, i stället för att anställa personal i ert ställe. Hoppas att ni sträcker på er varje poäng vi tar, varje spelare vi säljer eller varje gång Mjällby AIF nämns i positiva sammanhang. För ni är en stor del av den framgången.

Och visst, det är ett fantastiskt föreningsår vi lämnar bakom oss. Men vi har också stora utmaningar kommande säsonger. Vår högsta prioritet som förening är att fortsätta spela Allsvensk fotboll. Vi vill göra det med en tydlig föreningsidentitet, en stor andel regionala och lokala spelare och med ett stort ansvar i samhället. Men det kostar pengar och det har aldrig varit dyrare att hålla en hög allsvensk nivå. Att vi skapat oss en stark kassa gör att vi kan fortsätta satsa, och inte bromsa. Men kommande åren blir den allra viktigaste utmaningen att föreningen driver upp sina intäkter, något vi kan göra på fler sätt. Utbilda och sälja spelare är ett. Men även att utöka vårt sponsornätverk och skapa ytterligare mervärde för våra partners, samt att öka våra publikintäkter. Det kommer vara en väldigt stor utmaning, men jag hade aldrig varit så öppen och ärlig om vår utmaning om jag inte haft en stark tro att vi tillsammans skall fixa det.

Egentligen är det fel i en skrift, när det kollektiva arbetet som gjorts kring vår förening skall lysa, att lyfta fram enskilda personer. Men jag vill göra det. Dels Stefan Ekstrand som tillfälligt (hoppas jag) tar en paus som anställd i föreningen. Efter 19 år och allt som han gjort i både akademi- och seniorled förtjänar han ett extra omnämnde.

Men även vår lagkapten David Löfquist som inte kommer fortsätta som spelade 2024 i MAIF. Det finns full medvetenhet att äktenskapet Mjällby AIF och David Löfquist borde avslutas på ett bättre sätt, men samtidigt får inte det bli symboliken vad föreningen och spelaren gjort för varandra sedan 2007. David har givit vår föreningen väldigt mycket i insatser på planen, sitt ambassadörskap och sitt ansvar och med det varit starkt bidragande till vår historia och framtid, och Mjällby AIF kan med stolthet även säga att man välkomnat, givit förtroende och bidragit till Davids resa som fotbollsspelare genom åren. Jag har uppskattat samtalen senaste månaden med David och att vi konstaterat just det, men även kunnat blicka framåt. Det jag kan garantera är att det kommer ges möjlighet för våra supportrar att tacka av David som spelare på ett väldigt värdigt vs.

Även om jag skriver detta på ett tangentbord så känns det som att bläcket börjar ta slut. Därför vill jag avsluta med ett par stycke.

Först bara nämna några saker som ger mig energi. Det ger mig energi att varje dag lära mig och arbeta tillsammans med mina kollegor. De jobbas väldigt många timmar från väldigt många människor för att Mjällby AIF skall fortsätta vara Mjällby AIF, ni är förebilder och inspiratörer för mig. Stort tack för ert arbete under säsongen.

Det ger mig också energi att på kvällarna gå runt på Strandvallen och se hur många fantastiska ungdomsledare och spelare vi har. Under 2023 når vi ett rekordantal i ungdomsspelare i MAIF vilket är glädjande, och jag vågar säga att engagemanget och kunskapen hos ungdomsledarna aldrig varit större.

Ett sista energipiller är det samhällsengagemang som föreningen sedan 2021 sått för genom ”Utanför Rektangeln”. Att föreningen hjälper människor i olika skeende i livet och med olika förutsättningar skapar en enorm stolthet hos mig. Mjällby AIF Allstar symboliserar helheten av tacksamhet och vad fotbollen tillsammans kan skapa, det går inte en dag utan jag tänker på det laget.

Jag vill slutligen tacka för ett fortsatt förtroende från styrelsen. För mig är Magnus Emeus i spetsen tillsammans med Mattias Arnesson, Johan Dalén, Robin Nennesson, Pär Levinsson, Staffan Olsson och Mats Mattsson grunden och en av den allra största anledningarna till att Mjällby AIF är där man är idag. Vilket jobb ni gör.

Gott nytt år nu MAIF:are. Ta hand om varandra och om vi någon gång skulle uppleva dystra tider tillsammans så skall ni veta att allting löser sig och blir bra till slut.

/ Jacob