Välkommen till Mjällby AIF – Leo Walta

,

Leo Walta föddes i Helsinki, Finland 2003 och växte upp i Vaanta. Han började spela fotboll i Pakkalan Palloseura, men lämnade redan som 8-åring för finska storklubben HJK Helsinki där han tog klivet genom samtliga ungdoms- och akademilag.

Han var en mycket attraktiv spelare under sina ungdomsår, där han provspelade för bland annat Bayern München, PSV Eindhoven och Hoffenheim. Han fick dock inte flytta utomlands förrän han var 16 år gammal enligt FIFA:s regler, och därför stannade han kvar i HJK och började spela för klubbens reservlag, Klubi 04 i finska tredjedivisionen.

2019 skrev han på för danska FC Nordsjælland och gjorde sin professionella debut 18 juli 2021 mot Viborg FF i danska Superligan. 2023 blev han utlånad till HB Køge som spelar i danska Divison 1 som är motsvarigheten till svenska Superettan, där han bidrog med tre mål och fyra assist på 14 matcher.

Mjällby AIF och FC Nordsjælland är överens om ett låneavtal som innebär att Leo Walta tillhör MAIF säsongen ut.

Vi är väldigt glada att ha knutit Leo till oss under den andra halvan av allsvenskan. Det är en spelare som vi haft koll på under en längre period och som vi identifierade tydligt skulle passa i vårt arbetssätt på och utanför planen. Vi får en väldigt lovande spelare med stort driv, som kommer tillföra hårt arbete men också en väldigt konstruktivt och skicklig passningsfot. Kommenterar sportchef Hasse Larsson.